Agenda

Within Temptation + Delain - Lotto Arena - Antwerpen

dinsdag 29 april 2014 om 20:30 uur

De Nederlandse band WITHIN TEMPTATION begon in 1996 veelbelovend als een sacrale slowcore doommetal band. Daarbovenop spuwden Robert Westerholt and George Oosthoek grunts die op debuutplaat "Enter" (1997) tot een verrassend origineel eindresultaat leiden. De ep 'The Dance' bracht beter uitgewerkte epische songs. Het atmosferische karakter doet vaak denken aan landgenoten The Gathering. Ondanks de groeiende carrière van de band studeerden alle bandleden toen nog. Daarom werd besloten om in 1999 een pauze te nemen, zodat studies afgerond konden worden.

De grote doorbraak komt er met de cd "Mother Earth" (2001) waarop het geluid drastisch is bijgespijkerd, minder doommetal en grunts maar meer bombastische Keltische rock. Het klinkt allemaal als een sprookje en sprookjesjurken zijn dan ook de favoriete kledingstukken van zangeres Sharon den Adel.  Van die prachtige pompeuze baljurken, een lekker contrast met de ruige look van de andere bandleden. Nogal wat fans van het eerste uur haken af maar de band krijgt er in één klap een pak bij wanneer 'Ice Queen' 1 jaar later hun eerste hit wordt. Het volgende album "The Silent Force" (2004) is in alle opzichten de overtreffende trap van "Mother Earth". Naast het bijna geheel verloren gegaan van de harde gitaren, is ook de stem van zangeres Sharon den Adel een stuk ingetogener, waardoor de cd veel minder extreem is dan zijn voorgangers en meer gericht op een breder publiek. Met de pompeuze begeleiding van een 80-koppig orkest en een heus Russisch koor scoort de band ook goed in Oostenrijk, België, Zwitserland en Duitsland. De band versterkt het idee van hun nieuwe sound ook door bij liveconcerten vrijwel alleen nummers van hun laatste 2 cd’s te spelen.

In de lente van 2007 verschijnt het album "The Heart of Everything" waarmee de band ook voor het eerst gaat toeren in Amerika. Single 'What Have You Done' wordt er zelfs een hit. Onveranderd staat de band voor theatrale en grootse arrangementen en een strak geregisseerde show voorzien van een megalomaan decor met twee enorme engelen, projectiescherm en een bigger than life uitstraling. De aalgladde maar visueel indrukwekkende show vindt u in de hoek van klatergouden kitch, die spontaan het glazuur van je tanden doet springen. Kortom : dit is hapklare popmetal van de meest gelikte soort. En uiteraard rinkelt de kassa ononderbroken. Op grote bühnes van festivals rent Den Adel rond en geraakt ze nogal eens buiten adem, wat haar gezang niet ten goede komt. Dat is gelukkig niet het geval op de dubbele live cd "Black Symphony" (2008) waarop ze te horen zijn met het befaamde Metropole Orkest en een Amsterdams koor.

In november 2008 besloot de band het anders aan te pakken en begon een uitverkochte theatertour door Nederland. Dit leidde weer tot nieuwe arrangementen van de huidige tracks wat resulteerde in prachtige akoestische versies van de bekendste songs. Op een nieuw album is het dan ondertussen al 3 jaar wachten maar als zoethoudertje brachten ze wel nog een relaas uit van die akoestische toer die dan opnieuw gevolgd wordt door een nieuwe theater tournee waarbij ze ook 2 avonden Antwerpen aandoen. Het zullen de 2 laatste concerten zijn met drummer Stephen Heastregt die daarna Within Temptation verlaat.

In de lente van 2011 was het dan eindelijk zover met de cd "The Unforgiving". De plaat is gebaseerd op een stripverhaal waarbij Sharon den Adel de rol speelt van de zieltjes reddende Mother Maiden. Ze amuseert zich geweldig in de overdadige arrangementen van dit goed gemaakte produkt vol clichés en zeer voorspelbare songs. Nog meer dan voorheen drijven de songs op een gezwollen pathos, met galloperende drumslagen en losgeslagen klavieren terwijl de gitaren steeds meer moeten inleveren. De kracht van bombast is verworden tot de fastfood van de muziekindrustrie. Een gemakkelijk gewinningsgebied voor Within Temptation. Op hun jongste cd "Hydra" (2014) zorgen guests als Dave Pirner, rapper Xzibit, Howard Jones en Tarja Turunen voor een gezonde dosis tegenwicht en afwisseling wat direct ook een veelzijdig resultaat oplevert. Met gemak hun beste album in jaren.

Het is van november 2012 geleden dat de Nederlandse poppenkast in België optrad. Toen bleek het Sportpaleis een maat te groot, nu dus in de wat kleinere Lotto Arena.

Meer agenda-items:

© 2024 Rock FM online, alle rechten voorbehouden. Ontworpen en ontwikkeld door movemedia.