Agenda

Robert Cray Band - De Roma - Borgerhout

donderdag 22 mei 2014 om 20:30 uur

ROBERT CRAY begon gitaar te spelen tijdens zijn highschool jaren in Virginia waar hij ondermeer de muziek van Jimi Hendrix en The Faces coverde met zijn band Steakface. Aanvankelijk was hij vooral een fan van rock en soul, maar nog voor zijn twintigste verjaardag zag hij Albert Collins, Muddy Waters en Freddie King aan het werk, wat hem definitief naar de blues deed overhellen. Net als zijn goede vriend Eric Clapton koos hij voor de Fender gitaar als ultieme wapen maar ook zijn soulvolle stem is bijzonder kenmerkend.

Zijn debuut maakte hij in 1980, maar het is pas goed raak vanaf de elpee "Bad Influence" (1983). Ook de opvolgers "False Accusations" (1985) en "Strong Persuader" (1986) maakten een goede beurt. Die laatste plaat bevat zijn grootste hit, 'Right Next Door' Met zijn heldere sound en sterke songs weet Robert Cray de blues naar een nieuw tijdperk en publiek te brengen. In ons land speelt hij in de tweede helft van de jaren tachtig o.a. op het Rythm & Blues Festival van Peer en zelfs tot tweemaal toe op het Torhout/Werchter Festival.

Robert Cray verdween wat uit de schijnwerpers maar is steeds platen blijven maken en touren. Zijn voorlaatste studioplaat "This Time" (2009) houdt de terugkeer in van bassist Richard Cousins, na en onderbreking van 15 jaar. Samen speelden ze kort na hun highschool reeds in de backing band van één van hun grote voorbeelden Albert Collins.

Cray’s zestiende en meest recente studio-album "Nothin But Love" uit 2012 is zijn eerste samenwerking met Provogue Records en beroemd producer Kevin Shirley (Aerosmith, The Black Crowes, Joe Bonamassa). Het album bevat materiaal van alle vier de bandleden en doet blues, soul, rock en jazz samensmelten tot een krachtig geheel.

Met 5 Grammy Awards op zak, enkele bekende wereldhits en meer dan 12 miljoen verkochte albums en duizenden uitverkochte concerten over de gehele wereld mag je vanavond op zijn minst een superieure bluesavond verwachten. Aanrader !!

 

Meer agenda-items:

© 2024 Rock FM online, alle rechten voorbehouden. Ontworpen en ontwikkeld door movemedia.