Agenda

The Musical Box - Koninklijk Circus - Brussel

donderdag 16 oktober 2014 om 20:30 uur

Nauwelijks een jaar na het album "Foxtrot" bracht Genesis in 1973 het al even indrukwekkende "Selling England By The Pound" uit. Dit album kan - net als haar voorganger - niet enkel als één van de hoogtepunten uit de artistieke carrière van de groep beschouwd worden maar mag zelfs tot één van de absolute meesterwerken uit de geschiedenis van de progressieve en symfonische rock gerekend worden.
De kwaliteit van de epische songs kwam ook tijdens de daarop aansluitende tour duidelijk naar voor, niet in het minst omdat Genesis een nieuwe dimensie wilde geven aan het begrip rockconcert en via een kruisbestuiving tussen muziek en theater een – zeker voor die tijd - schitterend spektakel bracht.
Genesis startte de Selling England By The Pound tour in september 1973 met enkele concerten in Europa waarna men ook naar de VS en naar Canada ging om nadien in januari tot midden februari 1974 opnieuw enkele bijkomende voorstellingen in Europa te geven (waaronder eentje in Brussel). Deze concerten staan bekend als de White Shows. Vanaf maart tot mei 1974 voegde Genesis ook nog eens een aantal shows toe in de VS en Canada maar zij veranderden daarbij heel wat aan het visuele aspect ervan. Zo kwamen er bijvoorbeeld zwarte gordijnen, twee grote ronde projectieschermen en alle instrumenten en accessoires werden zwart geschilderd. Deze voorstellingen, de zogenaamde Black Shows, werden nooit in Europa gebracht en er bestaan ook slechts enkele foto’s van.

Gelukkig is er ook nog de Canadese groep THE MUSICAL BOX die zich sinds halfweg de jaren '90 toelegt op het met minutieuze precisie nabootsen en -spelen van concerten die Genesis begin de jaren '70 gaf. En dat dit tot in de kleinste details gebeurt, getuigt het feit dat élke noot, élke beweging, élke make-up, maskers, kostuums en élke projectie of lichtshow wordt gekopieerd. Er wordt daarbij zelfs gebruik gemaakt van originele stukken (zoals de geprojecteerde dia's) die zij als enige via een officiële licentie mogen gebruiken van Genesis en Peter Gabriel. Zelfs de verhaaltjes die Peter Gabriel als bindtekst tussen de nummers vertelde, worden door de zanger Denis Gagné woord voor woord nagesproken.
The Musical Box is dus veel meer dan een gewone covergroep en wil het publiek via een virtuele teletijdmachine 40 jaar terug in de tijd slingeren en daarbij de illusie wekken dat zij de echte Genesis te zien en te horen krijgen.

In 2007 was Uw webmaster zelf getuige van deze show in het Koninklijk Circus waar ze de voormelde legendarische Black Show van de Selling England By The Pound tour brachten. Toen trokken ze alle registers open om in hun opzet te slagen. De échte Genesis hield er van om af te sluiten met 'Supper’s Ready' maar in enkele shows werd 'The Knife' uit het album "Trespass" (1970) als toegift gebracht. Ook The Musical Box deed dit in 2007 in Brussel. Maar hét orgelpunt was uiteraard het 23 minuten durende epos 'Supper’s Ready', het afsluitende meesterwerk van het album "Foxtrot".

Of het nu 1973 was of 2007 of 2014 ; deze muziek blijft imponeren en kippevel veroorzaken. Aanrader !!!

 

Meer agenda-items:

© 2024 Rock FM online, alle rechten voorbehouden. Ontworpen en ontwikkeld door movemedia.