Agenda

The Specials - AB - Brussel

dinsdag 25 november 2014 om 20:30 uur

Sinds september 2008 staan THE SPECIALS, met zangers Terry Hall, Lyndval Golding en Neville Staple weer op alle podia van de wereld. Op Werchter speelden ze in 2010 een stevige, swingende set vol retroska. Een geslaagde reünie voorwaar van een band die eind jaren zeventig doorbrak met een multiculturele line-up, sociaal betrokken songteksten en muzikale invloeden uit de Jamaicaanse ska van de jaren zestig. Het gezelschap uit Coventry, in de Engelse Midlands, doet het tegenwoordig zonder toetsenist/songschrijver en mede-oprichter Jerry Dammers, maar voor de rest is de originele line-up van 1981 compleet.

Alle zeven singles van de band, van 'Gangsters' (1979) tot en met 'Ghost Town' (1981), zijn Top 10-hits in Groot-Brittannië. Twee ervan, de EP "The Special AKA Live !" (met 'Too Much Too Young' en 'Guns of Navarone' op de A-kant, 1980) en 'Ghost Town', komen zelfs op nummer één terecht. De platen, waaronder ook twee albums, komen uit op Dammers' eigen 2 Tone Records, dat een opvallende visuele stijl hanteert. Het label lanceert bovendien het enorm succesvolle Madness en fans van beide bands kleden zich veelal naar het zwartwitte 2 Tone-logo van een mannetje in strak mod-pak, hoedje, stropdas en loafers. Kort na 'Ghost Town' stappen Hall, Golding en Staple collectief uit de band om de groep Fun Boy Three te beginnen. Ze scoren een handvol hits, waaronder twee samen met de meidengroep Bananarama. Dammers zet The Specials voort onder de (oude) naam The Special AKA, dat met 'Free Nelson Mandela' (1984) nog één klassieker op zijn naam zet maar kort daarna wordt de band alsnog opgeheven.

Ook al zijn de huidige leden van The Specials bijna opa's, aan enthousiasme hebben ze weinig ingeboet, getuige hun concert in deze zaal in september 2011.  Dit concert is dan ook een dikke aanrader !!!

Meer agenda-items:

© 2024 Rock FM online, alle rechten voorbehouden. Ontworpen en ontwikkeld door movemedia.