Agenda

Joan As Police Woman - Magdalenazaal - Brugge

zaterdag 15 november 2014 om 20:30 uur

De New Yorkse zangeres en componiste Joan Wasser opereert sinds midden jaren negentig onder de naam JOAN AS POLICE WOMAN. Ze kwam in de schijnwerpers te staan als het liefje van wijlen Jeff Buckley en speelde zich tegen de tijd dat haar imposante droefgeestige debuutalbum "Real Life" (2006) uitkwam al in de kijker als begeleider van zowel Antony and the Johnsons als Rufus Wainwright en heeft bijgedragen in het werk van onder andere Lou Reed, Nick Cave en Sheryl Crow. Als violiste van opleiding kreeg ze ook piano en gitaar onder de knie en na haar bejubelde debuut kwam het al even aardige "To Survive" (2008) waarmee ze ook in Vlaanderen volle zalen trok en op heel wat bijval kon rekenen van rockcritici. Ze heeft zich bewust bevrijd van de cliché's van de rockmuziek en is op zoek gegaan naar haar eigen sound. "To Survive" was tekstueel niet direct licht verteerbaar want voor een flink deel geïnspireerd door de dood van haar moeder.

"The Deep Field" (2011) was de derde soloplaat van de zangeres en als je haar eclectische coveralbum "Covers" (2009) meerekent is het haar vierde. De titel van "The Deep Field" slaat op een beeld dat de Hubble-ruimtetelescoop kon maken van een gebied binnen het sterrenbeeld van 'De Grote beer'.  In tegenstelling tot eerdere albums gaat de bijna 43-jarige Wasser er vrij optimistisch en vrolijk tegenaan. Héél wat levenslustige en merendeels ritmische songs en met singer- songwriter Joseph Arthur als vocale ondersteuning op 4 liedjes. Je kan Joan Wasser hier van een andere kant leren kennen en dat blijkt verrijkend : haar bijzondere talent kenden we al, maar hier manifesteert ze zich ook als een innemende, soms sensuele vrouw. Producer Bryce Goggin laat de songs echter zwemmen in een voluptueuze weelde wat soms vervaarlijk richting comateus cocoonen uitgaat en de belofte van iets geweldig ingeruild lijkt door een postcoïtale luiheid. In de vroege lente van 2014 bracht ze haar vijfde album "The Classic" uit. Het album klinkt toegankelijker, is opgewekter en de scherpe rand die de voorgangers nog wel eens kenmerkte, is grotendeels verdwenen. Dat maakt de plaat minder prikkelend, zeker als de Amerikaanse zangeres zich waagt aan het type gepolijste soulpop dat je eerder bij enkele van haar Britse collega’s zou verwachten.

Joan As Policewoman is natuurlijk ook een band ; naast Wasser bestaat die tegenwoordig uit gitarist/bassist Timo Ellis, toetsenist Tyler Wood en drummer Parker Kindred.

Meer agenda-items:

© 2024 Rock FM online, alle rechten voorbehouden. Ontworpen en ontwikkeld door movemedia.