Agenda

The Vaselines - Magdalenazaal - Brugge

zondag 23 november 2014 om 20:30 uur

Nirvana's Kurt Cobain omschreef THE VASELINES ooit als zijn 'most favorite songwriters in the whole world'.  Ruim twintig jaar na de release van Nirvana’s klassieke album "Nevermind" is de legendarische Schotse cultband The Vaselines al enkele jaren opnieuw actief. Nirvana coverde drie nummers van The Vaselines. De bekendste Nirvana cover is 'Jesus Doesn’t Want Me For A Sunbeam' van de televisieshow en het album "Unplugged in New York". Op Nirvana’s album "Incesticide" staan bovendien The Vaselines' covers 'Molly’s Lips' en 'Son of a Gun'.

Toen Nirvana The Vaselines voorgoed uit de obscuriteit haalde, bestonden The Vaselines echter al niet meer. De twee oprichters Eugene Kelly en Frances McKee, destijds geliefden, richtten The Vaselines op in Glasgow in 1986 en gingen in 1989 zowel als band als koppel uit elkaar. Destijds maakten The Vaselines slechts één album, getiteld "Dum Dum", dat uitkwam in de week dat de band ermee kapte. Wel deden de Vaselines op aandringen van Kurt Cobain een éénmalig reünie-optreden in 1990 als voorprogramma van Nirvana.

In september 2010 verscheen dan eindelijk na ruim twintig jaar het tweede album : "Sex With An X".  Hierop laten de Schotten horen dat ze het maken van onweerstaanbaar catchy garagepop met mooie melodietjes van twee-en-een-half akkoord en sarcastische teksten niet zijn verleerd.

Tijdens het 20-jarige jubileum van het gerenommeerde Sub Pop label gaven The Vaselines in 2008 nog een uitstekend reünie-optreden, waardoor het publiek alsnog kennis kon maken met The Vaselines. Eugene Kelly en Frances McKee raakten hierdoor geïnspireerd om samen een nieuw album op te nemen. The Vaselines anno 2010 bestonden toen uit Eugene en Frances met de opvallende gastmuzikanten Stevie Jackson en Bob Kildea van Belle & Sebastian op gitaar en basgitaar, en Michael McGaughrin van The 1990s op drums.
Ook al heeft het ruim twintig jaar geduurd, de liedjes van The Vaselines hebben de tand des tijds goed doorstaan wat toen ook bleek tijdens een concert in Gent. Hun speelse popliedjes en met ironie doorspekte teksten zijn nog altijd actueel en dit tweede Gentse concert na een tussenpoze van 4 jaar brengt de band hopelijk enig volk op de been die ook verder kijkt dan de Nirvana-link.

Meer agenda-items:

© 2024 Rock FM online, alle rechten voorbehouden. Ontworpen en ontwikkeld door movemedia.