Agenda

Renaissance - Spirit of 66 - Verviers

donderdag 9 april 2015 om 20:30 uur

Nadat The Yardbirds – een legendarische Engelse 60's band, die onder meer de gitaristen Eric Clapton, Jeff Beck en Jimmy Page in zijn gelederen kende - uit elkaar zijn gevallen besluiten zanger/gitarist Keith Relf en drummer Jim McCarty een groep op te richten die zowel klassieke muziek, folk en rock in de aanbieding hebben. Het is eind jaren zestig de geboorte van RENAISSANCE. Op de eerste twee matige albums is Keith's zus Jane Relf de zangeres. Haar stem staat in geen verhouding tot haar latere opvolgster Annie Haslam, en je krijgt het idee dat ze slechts is meegebracht voor de 'looks'.

Annie Haslam is voor het eerst te horen op "Prologue" (1972), een prima album waar de 8 octaven reikende stem van de zangeres mooi aan bod komt. Het album is slechts de opmaat voor een aantal indrukwekkende progressieve rockalbums die tot de allerbeste behoren uit de geschiedenis van de Britse progrock : "Ashes Are Burning" (1973), "Turn of the Cards" (1974), "Sheherazade & Other Stories" (1975), "Novella" (1977), "A Song For All Seasons" (1978) en "Azure d'Or" (1979). Er volgen in de jaren tachtig nog twee middelmatige albums waarna de band uit elkaar gaat.

In de band zelf en op het podium nam gitarist Michael Dunford altijd een bescheiden plaats in, maar zijn composities zijn vanaf het begin van de jaren zeventig bepalend geweest voor het geluid en het succes van Renaissance. 5 jaar geleden blies hij Renaissance nieuw leven in met een serie concerten in Amerika. Dat succes was de aanzet voor een nieuwe cd. Er was 40.000 dollar nodig, maar via crowdfunding werd 90.000 dollar binnengehaald. Het album "Grandine Il Vento" is helaas ook de zwanenzang van Michael Dunford die vlak na de opnames kwam te overlijden aan een hersenbloeding.

De talrijke live-albums van Renaissance zijn altijd een spetterende belevenis en hun concert in Verviers is dan ook een absolute aanrader. Uw webmaster Erik zal daar trouwens ook aanwezig zijn !

 

 

Meer agenda-items:

© 2024 Rock FM online, alle rechten voorbehouden. Ontworpen en ontwikkeld door movemedia.