Agenda

Johnny Dowd - N9 - Eeklo

vrijdag 10 april 2015 om 20:30 uur

Meerdere malen werd hij één van de laatst overgebleven échte originals genoemd, ondertussen blijft de inmiddels 67-jarige JOHNNY DOWD zich opnieuw uitvinden. Hij debuteerde op bijna 50-jarige leeftijd met het krakkemikkig op amper 4 sporen opgenomen "Wrong Side of Memphis" in 1998. De daaropvolgende albums boden meer kwaliteit en vonden voornamelijk hun weg naar liefhebbers van alternatieve rootsmuziek. Alhoewel zijn muziekstijl zich lastig in een hokje laat plaatsen wordt vaak de term country noir gebruikt : een samenraapsel van country, soul, funk, gospel en vuige rock. De keerzijde van het bestaan staat bij Johnny Dowd centraal. In zijn songs zijn de belangrijkste thema’s moord, doodslag, hel en verdoemenis, sex en zelfs als 'happiness' in zijn teksten naar voren komt is dit slechts een metafoor voor de verlossing die is gekomen vanwege het verlaten van het aardse bestaan.

Dat absurdisme is niet alleen in zijn songteksten aanwezig, ook zijn muzikale carriére kent een aantal opmerkelijke gebeurtenissen ; zo zorgde Matt Groening (de maker van de Simpsons) er persoonlijk voor dat Johnny Dowd speelde op het All Tomorrow’s Parties Festival. En ontving hij van een jury waarvan Snoop Dogg, Ice-T en Paul Oakenfold deel uitmaakten een Independent Music Award voor 'Best Alternative Country Album'.

Eén van de meesterwerken van Johnny Dowd is ongetwijfeld het album "A Drunkard's Masterpiece" dat in 2008 verscheen. Daarop brengt hij een stevige mix van seventies hardrock, jazz, latin en country-noir. Horen is geloven ! Ook op zijn jongste cd's "Wake Up The Snakes" (2010), "No Regrets" (2012) en "That’s Your Wife on the Back of My Horse" (2015) laat hij onversneden scherpe songs horen uit de afvalbak van de Amerikaanse samenleving. Wie zijn inspirerende liedjes live (met veel humor) wil aanschouwen zal het zich allerminst beklagen. Aanrader !!

 

Meer agenda-items:

© 2024 Rock FM online, alle rechten voorbehouden. Ontworpen en ontwikkeld door movemedia.