Agenda

Swans - Reflektor - Luik

zaterdag 16 mei 2015 om 20:50 uur

Het New Yorkse SWANS is het geesteskind van de grillige zanger/gitarist Michael Gira, die de band in 1982 oprichte na ervaring opgedaan te hebben bij Glenn Branca. De eerste 3 albums zijn een ware beproeving voor de zintuigen. De abstracte, donkere en intense geluidserupties zorgen voor een geweldige boost. De beklemmende apocalyptische sfeer tijdens de lawaaierige live concerten uit die periode is onvergetelijk. Ook de gewelddadige teksten en pijnlijke thematiek over moord, God, wanhoop, dood, hebzucht en depressie vormen de confronterende rode draad.

Vanaf "Holy Money" (1986) komen er meer echte songs bovendrijven en van het extreem noisy geluid nemen ze wat meer afstand en gaan ze zich langzaam maar zeker meer toeleggen op acidfolk. Mede door de komst van zangeres Jarboe, begint het geluid steeds beter doorwaadbaar te worden en songstructuren te krijgen, met kantelpunt het prachtige vrij akoestische album "Children of God" (1987). De band heeft ondanks zijn cultstatus toch een zekere populariteit met enkele commercieële albums maar die zijn eerder verwaarloosbaar.

In 1996 valt de band uit elkaar en gaan de leden zich toeleggen op andere projecten. Amper 4 jaar later is Swans alweer herrezen met het album "My father Will Guide Me Up A Rope To The Sky". Hierop wordt hij begeleid door gitarist Norman Westberg (Swans lid van het eerste uur), gitarist Christoph Hahn (latere Swans, The Angels Of Light), drummer Phil Puleo (Cop Shoot Cop, latere Swans, The Angels Of Light), bassist Chris Pravdica (Flux Information Sciences) en drummer, toetsenist Thor Harris (Shearwater, The Angels Of Light). Daarnaast zijn er nog gasten als Gira’s 3 jaar oude dochter, Bill Rieflin (Ministry, Swans, R.E.M.), Devendra Banhart, Grasshopper (Mercury Rev) en nog een pak anderen op strijkers, trompet en allerhande instrumenten. Het wordt geen slappe reünie, maar een meer dan indrukwekkende doorstart van wat er 13 jaar terug is blijven liggen. De muziek is hard, confronterend en grijpt deel terug op het oudere werk van de Swans, waarbij de stem van Gira nog steeds loodzwaar is klinkt als een zwartgeblakerde scheepshoorn. De zwanenzang van een als zwaan vermomde feniks, telkens terugkerend en hersteld in het oude doch verbeterde gedaante. Ondanks dat de mannen op leeftijd zijn klinkt de muziek nog even jong en dynamisch als voorheen. Het wordt een monumentaal album !
Even lijkt het erop dat dit de laatste stuiptrekking is van de dood gewaande zwanen, totdat er begin 2012 een fondsenwerving begint voor hun nieuwe cd. Bij aankoop van de dubbel cd "We Rose From Your Bed With The Sun In Our Head", met daarop live- en demomateriaal, kon je al intekenen op het album. Een sublieme krachtmeting die reikhalzend naar dat nieuwe album doet uitzien. "The Seer", een dubbel cd al dan niet aangevuld met een dvd of dubbel lp, is ondertussen een feit. Twee uur lang weten ze je volledig te absorberen met hun overdonderende geluid. Net als op het vorige werk grijpen ze terug naar ouder werk, maar maken nu een volledige dwarsdoorsnede aangevuld met allerlei nieuwe ideeën en moderniteiten. Je kunt dus gerust stellen dat dit het meest omvattende, breedste Swans album is geworden. Van de rustige stukken tot het zielloos beuken. Gira zegt ook dat dit album in feite 30 jaar in de maak is geweest ; een gigantische optelsom en meer. Tevens pakt Gira groots uit qua instrumentarium en gasten. De basis wordt weer gelegd door de bovengenoemde bandleden aangevuld met erelid Bill Rieflin, die samen al goed zijn voor zang, gitaren, harmonica, casio, lap steel, percussie, hammered dulcimer, orkestbellen, strijkers, piano, klarinet, orgel, synthesizer en bas. Hierbij spelen ze allen meerdere instrumenten en zingen dikwijls op de achtergrond mee. Daarnaast treedt er een waar leger aan gasten aan, waaronder die van zangers en zangeressen Karen O (Yeah Yeah Yeahs), Alan Sparhawk & Mimi Parker (Low, Retribution Gospel Choir), de voltallige Akron/Family en Jarboe (ex-Swans, (World Of) Skin), de multi-instrumentalisten Caleb Mulkerin en Colleen Kinsella (Big Blood, Cerberus Shoal, Fire On Fire) en Grasshopper (Mercury Rev), celliste Jane Scarpantoni (Beastie Boys, John S. Hall, Blonde Redhead, Adam Green, Tiny Lights), steel cellist en veteraan Bob Rutman, elektronicaspecialist Ben Frost en nog vele anderen op doedelzak, piano, fagot, viool, accordeon, hoorn en drums. Hiermee worden de stukken op imponerende wijze ingekleurd zoals alleen de Swans dat kunnen. Na hun memorabele concert in september 2014 in Brussel jaar zijn ze opnieuw onder ons om hun jongste cd "To Be Kind" voor te stellen. Aanrader !!!

Meer agenda-items:

© 2024 Rock FM online, alle rechten voorbehouden. Ontworpen en ontwikkeld door movemedia.