Agenda

Camel - Le Kursaal - Limbourg

woensdag 15 juli 2015 om 20:30 uur

De Britse progressieve rockband CAMEL is weer helemaal terug. Jarenlang vocht gitarist en componist Andrew Latimer tegen een terminale ziekte. Op hetzelfde moment bezweek zijn goede vriend en ex-groepslid Peter Bardens aan de gevolgen van long- en hersenkanker. Tien jaar later is Andrew echter helemaal terug op krachten, fysiek en mentaal, en is hij vastbesloten om Camel nieuw leven in te blazen. Na hun uitverkochte concert in Limbourg in oktober 2013 komt de band deze zomer opnieuw naar dezelfde zaal in de buurt van Verviers.

Hun epische meesterwerk "The Snow Goose" (1975) stond vorig jaar in de Gentse Vooruit nog op hun setlist. Camel bracht daarmee één van de meest emotionele, krachtige, lyrische muziekstukken uit de geschiedenis van de soft progrock. De tijdloosheid van de muziek en de emotionele kracht van de plaat wordt keer op keer bewezen, als nieuwe generaties progfans het werkje ontdekken.

"The Snow Goose" is een 38-pagina tellende novelle van de naar Engeland verhuisde Amerikaanse auteur Paul Gallico, geschreven in 1941. Het handelt over Philip Rhayader, een zonderlinge, eenzame man. Hij heeft een gebochelde rug, onaangename gezichtstrekken en een kromme arm. Nochtans is hij een grote dierenvriend en woont in een afgelegen vuurtoren aan de kust van Essex, aan het kanaal, nabij Wickealdroth. Aldaar is zijn toren en nabije landerijen een welkome rustplek voor de jaarlijks naar het noorden trekkende vogels. Hij voedt ze, wordt vrienden met ze, en schildert ze, want daarvoor bezit hij een talent.

Op een dag komt een dan 12-jarig Saksisch meisje, Fritha, aarzelend aan de deur met een gewonde vogel. Het blijkt een sneeuwgans te zijn, een zeldzame vogel die broedt in de landen van Canada. Philip Rhayader ontfermt zich samen met Fritha over deze vogel, die al snel tot krachten komt en ook op een gegeven moment de roep tot de trekvlucht hoort. Echter, La Princesse Perdue, de verloren prinses, vindt elk jaar de vuurtoren van Rhayader opnieuw, daarmee de vriendschap tussen Fritha en Rhayader elk jaar nieuw leven inblazend. En zo gaan er jaren voorbij.

De oorlog gooit roet in het eten. Rhayader voelt zich genoodzaakt zijn in Duinkerken gestrande landgenoten te helpen met zijn kleine, zeewaardige zeilbootje. Fritha moet achterblijven en wacht bij de vuurtoren, maar de sneeuwgans gaat mee. Rhayader blijkt in zijn reddingsoperaties succesvol, zo blijkt uit de soldatenverhalen die overgeleverd worden. De zonderlinge man en zijn verlossende sneeuwgans blijken zelfs legendarische proporties aan te nemen. Evenwel komt Rhayader bij deze acties om het leven, de sneeuwgans eenzaam achterlatend. Fritha beseft dat haar geliefde – want dát beseft ze geleidelijk – nooit meer zal terugkeren, middels het afscheid dat de sneeuwgans in de lucht van haar neemt.

Paul Gallico weet in slechts luttele pagina’s niet alleen drie hoofdpersonen, de man Rhayader, het meisje Fritha en La Princesse Perdue, tot leven te brengen, maar snijdt ondertussen ook thema’s aan als vriendschap, liefde, verwondering, acceptatie, hoop en opofferingsgezindheid. Het is bovenal een treurige constatering dat 'the world was on fire'. En waar de verloren prinses gevonden werd, verloor de mensheid juist haar onschuld. Bovenal is "The Snow Goose" een aanklacht tegen de net begonnen oorlog.

Zelden heeft een literair werkje een betere soundtrack ontvangen het album van Camel. In evenveel tijd dat het kost de novelle te lezen lukt het Camel de sfeer en zowat alle thema’s en verhaallijnen te pakken in hun meest consistente en melodierijke plaat tot dan toe. Hoewel niet voorzien van enige gezongen tekstregels waan je je constant in de sfeer van die oorlogstijd, waar een reikhalzend verlangen naar vervlogen tijden bijna tastbaar wordt in de muziek.

De bezetting tijdens de vorige tour was met Colin Bass (basgitaar), Denis Clement (drums), Ton Scherpenzeel (toetsen) en Jan Schelhaas (toetsen). Benieuwd wie we deze keer zullen aantreffen op het podium.
Uiteraard zal Camel vanavond naast songs uit "The Snow Goose" ook nog andere klassiekers uit hun prachtige oeuvre brengen. Aanrader !!!

Meer agenda-items:

© 2024 Rock FM online, alle rechten voorbehouden. Ontworpen en ontwikkeld door movemedia.