Agenda

Judas Priest + UFO - Vorst Nationaal - Brussel

woensdag 16 december 2015 om 20:30 uur

Zanger Phill Mogg, gitarist Mick Bolton, bassist Pete Way en drummer Andy Parker vormden in 1969 de Britse in ruimtepakken gehulde band UFO.  Oorspronkelijk heette UFO "Hocus Pocus", maar de band nam al snel, als eerbetoon aan de Londonse club de naam UFO aan, wat resulteerde in het verschijnen van hun debuutplaat UFO 1 (1971). Liefhebbers van lange progressieve rocksongs hadden er weer een nieuwe band bij.  Zowel dat album als zijn opvolger, de uit het zelfde jaar stammende plaat "Flying" werd een groot succes in Japan, Frankrijk en Duitsland, maar werd nauwelijks opgemerkt in het thuisland van de band, met als gevolg dat hun derde poging "Live" (1972) alleen in Japan werd uitgebracht.

In 1974 verliet Bolton de groep. Na een korte stage van ex-Pink Fairies gitarist Larry Wallis en toekomstig Whitesnake lid Bernie Marsden mag voormalig Scorpions- gitarist Michael Schenker als permanent lid toetreden, net op tijd voor de in 1974 uitgekomen "Phenomenon", dat hun eerste hardrock album genoemd mag worden. Die plaat bevat de klassieker 'Doctor Doctor'. Na de in 1975 uitgebrachtte "Force It" en het uit 1976 stammende album "No Heavy Petting" speelde de band zich in de kijker voor het Amerikaanse publiek met de nieuwe toetsenist Paul Raymond die de band versterkte in 1977 voor het album "Lights Out". Op die plaat staat o.a. de schitterende single 'Too Hot To Handle' en de klassieker 'Lights Out'. Na de prima elpee "Obsession" (1978) met de single 'Only You Can Rock Me' verliet Schenker de band. Eerst om terug te keren naar de Scorpions en later om een eigen band te vormen. Ondertussen krijgen we een waarlijk schitterende dubbele liveplaat als zoethouder : "Strangers In The Night" (1979). Ondanks toevoeging van gitarist Paul Chapman werd het volgende album "No Place To Run" (1980) niet het succes dat zijn voorgangers wel werden.

In 1982 werd ook het album "Mechanix" wederom niet echt succesvol ondanks enkele prima bluesrock songs. Oerbassist Pete Way trekt zijn conclusies en stapt uit UFO om zijn eigen band Waysted te beginnen. De vervanger werd ex-Eddie & the Hot Rods bassist Paul Gray. Met het prima album "Making Contact" (1983) en "Misdemeanor"(1985) werden evenwel weinig fans gevonden om die platen te kopen en besloot de band dan maar de stekker uit te trekken. 

In 1993 werd de meest populair UFO bezetting, Mogg, Schenker, Way, Raymond en Parker weer samen gebracht en in 1995 brachten ze het come-back album "Walk on Water" uit. Na de tour ging ieder weer zijn weg. Mogg en Way bleven samen doorgaan onder de naam Mogg/Way en brachten de albums "Edge of The World" (1997) en "Chocolate Box" (1999) uit. Michael Schenker sloot zich na een desastreuze solo-carriere in 2000 weer bij UFO aan, samen met drummer veteraan Aynsley Dunbar voor de dubbel-cd "Covenant" die bestaat uit een studio-cd en een cd met live-opnames. Na het album "Sharks" (2002) verlieten Schenker en Dunbar opnieuw de band en werden zij vervangen door respectievelijk Vinnie Moore en Jason Bonham. De nieuwe band verwelkomde terugkerend toetsenist Paul Raymond voor het in 2004 uitgebrachte album "You Are Here" en het uit 2005 stammende live album "Showtime". Bonham was de volgende die de groep verliet en werd vervangen door drummer van het eerste uur Andy Parker voor het in 2006 uitgebrachtte album "The Monkey Puzzle". Na 40 jaar UFO kwam er in 2009 nog een nieuwe studioplaat bij "The Visitor", waarop hun traditionele bluesy hardrock nog steeds overeind staat. Ook hun jongste cd's "Seven Deadly" (2012) en "A Conspiracy Of Stars" (begin 2015) mogen gehoord worden.

Na 22 studio-albums en ontelbare tournees over deze planeet staat UFO nog steeds paraat voor een avondje ouderwetse hardrock om U tegen te zeggen.

Het hoofdprogramma van deze avond is de Britse metalband JUDAS PRIEST. Amper 3 jaar geleden besloten ze om de stekker eruit te trekken maar net zoals bij The Scorpions bleek de afscheidstournee een goeie reden om wat extra fans op de been te krijgen. Deze keer komen ze hun 17de studioplaat "Redeemer Of Souls" voorstellen.

Meer agenda-items:

© 2024 Rock FM online, alle rechten voorbehouden. Ontworpen en ontwikkeld door movemedia.