Agenda

Patti Smith - AB - Brussel

dinsdag 27 oktober 2015 om 20:30 uur

PATTI SMITH is een icoon van de Amerikaanse punkrock uit de jaren zeventig en een eigenzinnige muzikante die geen concessies doet. Ze maakt muziek met een duidelijk politiek engagement en geldt als een grote invloed in de rockmuziek. Patti Smith (1946) is ook een femme savante, een muze omringd door kunstenaars, muzikanten en schrijvers. In 1975 baarde ze opzien met haar plaatdebuut "Horses". Inmiddels een klassieker waarvoor John Cale de productie deed, Robert Mapplethorpe de coverfoto. Vanavond komt ze die debuutplaat integraal live spelen, net zoals op Rock Werchter.

Tussen bands als Television en Talking Heads werd Patti Smith met Blondie het feminiene boegbeeld van de Amerikaanse new wave. Blondie was frivool en poppy, Smith daarentegen zocht de diepte in een mix van literatuur en popmuziek. Daarmee zette ze de traditie van de beatgeneration uit de jaren vijftig voort, van auteurs die hun geschreven woord met jazz versmolten. Bob Dylan en Jim Morrison entten in de jaren zestig deze filosofie op folk en rock, Smith nam daarna de fakkel over. Dankzij de pophit 'Because The Night' (van Bruce Springsteen) breekt ze in 1978 ook door naar een breder publiek.

Na de dood van haar echtgenoot Fred Smith, van Robert Mapplethorpe en van Kurt Kobain maakt ze de merkwaardige cd "Gone Again" (1996). Annie Leibovitz nam de foto's en Jeff Buckley zong er zijn laatste noten op. Ook haar jongste cd "Banga" (2012) is een prima werkstuk.

Door de jaren heen bevestigde ze haar compromisloze reputatie met verrassende songkeuzes, krachtige oneliners, een indringende stem en hypnotiserende muziek. Aanrader !!!

Meer agenda-items:

© 2024 Rock FM online, alle rechten voorbehouden. Ontworpen en ontwikkeld door movemedia.