Nieuws

Leon Russell overleden

De Amerikaanse zanger, liedjesschrijver en pianist LEON RUSSELL is op zondag 13 november 2016 op 74-jarige leeftijd in zijn slaap overleden in zijn woonplaats Nashville.

LEON RUSSELL INTERVIEWED (2011): Ever the journeymanRussell met zijn zeer herkenbare lange haren en baard was afkomstig uit het muziekcircuit van Tulsa, in Oklahoma. Zijn muzikale repertoire strekte zich uit tot vele muziekstijlen. Boogie met gospelinvloeden, rock, folk, blues en country, hij speelde alles in zijn carrière die zich uitstrekte over een periode van meer dan vijftig jaar.

Hij was in de jaren zestig studiomuzikant bij Phil Spector. Later speelde hij mee op platen van The Byrds en Badfinger, de groep die door The Beatles onder de hoede was genomen. Hij schreef heel wat songs waarmee anderen hits scoorden (Ray Charles, The Carpenters en de hit 'Delta Lady' voor Joe Cocker). Hij speelde ook mee op Cocker's legendarische live-album "Mad Dogs and Englishmen". Leon Russell was ook één van de muzikanten van de band Delaney & Bonnie and Friends.

In 1971 was Leon Russel ook van de partij op het legendarische Concert for Bangla Desh. Het benefietconcert was georganiseerd door George Harrison. Hij was een jaar later te horen op 'Shine A Light', een van de songs van het Rolling Stones-album "Exile on Main Street". Verder was hij te horen op albums van o.a. Bob Dylan, Willie Nelson, B.B. King, Eric Clapton en Edgar Winter.

In 2010 werkte Russel mee aan "The Union", een prima album van Elton John dat geproduceerd werd door T-Bone Burnett. In 2011 werd Leon opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame en de Songwriter's Hall of Fame. Maart 2012 was hij het laatst in België live te zien, in de Handelsbeurs in Gent.

 

 

Zondag 13 november 2016 - 17:53

Meer nieuws:

© 2017 Rock FM online, alle rechten voorbehouden. Ontworpen en ontwikkeld door movemedia.