Nieuws

Tom Petty overleden

In de nacht van maandag 2 oktober is TOM PETTY op 66-jarige leeftijd overleden. De Amerikaanse zanger/rockgitarist lag sinds maandagmiddag (lokale tijd) in een ziekenhuis in Los Angeles na een hartstilstand. Petty werd bewusteloos in zijn huis in Malibu aangetroffen waarna hij overgebracht werd naar een ziekenhuis. Pogingen om de rockster te reanimeren waren volgens zijn management zonder succes.

Afbeeldingsresultaten voor tom petty picturesTom Petty werd geboren in Gainesville, Florida en begon al op jonge leeftijd met het maken van muziek. Na een reeks omzwervingen langs verschillende bands debuteerde hij in 1976 met de Heartbreakers, een band die hij vormde met jeugdvriend en medegitarist Mike Campbell en toetsenist Benmont Tench. Later voegden ook bassist Ron Blair en drummer Stan Lynch zich bij het trio. De band wist zich te onderscheiden met rockmuziek die soepel ingrediënten gebruikte uit blues- en rootsmuziek. Met hun derde album "Damn The Torpedoes" brak de band eind jaren zeventig door in thuisland Amerika. Ook in Europa kregen Tom Petty & The Heartbreakers veel krediet na het succes van de single 'Refugee'. De Heartbreakers kennen wisselend succes in de jaren ’80. In 1986 wordt de groep gevraagd op tournee te gaan met Bob Dylan. De kennismaking tussen de zanger en Petty bevalt zo goed dat ze samen werk schrijven. Met de single 'Jammin' Me', van de hand van Dylan, scoort de gitarist wederom een hit.

Eind jaren ’80 gaat Petty zijn eigen weg en sluit hij zich onder meer aan bij de gelegenheidsformatie Travelling Wilburys, een van de grootste supergroepen aller tijden met ook Bob Dylan, George Harrison, Jeff Lynne en Roy Orbison. Met de single 'Handle With Care' hadden ze een wereldwijde hit. De groep maakte twee albums maar stopte na het overlijden van Orbison en diens beoogde opvolger Del Shannon.

Petty gaat daarna de samenwerking aan met Jeff Lynne. De frontman van de band Electric Light Orchestra (ELO) produceert Petty’s eerste soloplaat "Full Moon Fever". De zanger toont zich daarop opnieuw een popsmid van buitenklasse met onder meer de hit 'Free Fallin'. Het bandbloed kroop echter waar het niet gaan kon en Petty sloot zich in 1991 weer aan bij The Heartbreakers. Samen maakten ze hun succesvolste album tot dan, "Into The Great Wide Open", een samenwerking met succesproducer Rick Rubin. Het levert Petty in 1994 een MTV Video Music Award op voor de song 'Mary Jane's Last Dance', dat drugsgebruik als onderwerp heeft.

Nadat drummer Stan Lynch in 1995 uit de Heartbreakers is gestapt, voegt voormalig Nirvana-lid Dave Grohl zich bij de band van Petty. Die vertrekt echter al snel weer om plaats te maken voor de definitieve vervanger Steve Ferrone. In 2002 wordt Petty opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame en verschijnt het album "The Last DJ". De zanger neemt daarin de in zijn ogen geldverslindende entertainmentindustrie op de hak. De plaat wordt echter maar matig ontvangen.

Petty kondigde in december 2016 in het blad Rolling Stone een grote tournee aan om het veertigjarig bestaan van de band te vieren, met 53 optredens in 24 staten. Tom Petty and the Heartbreakers gaven in september nog drie concerten in Los Angeles, de allerlaatste een week geleden. Ze speelden het slotconcert van die tournee in een uitverkochte Hollywood Bowl.

Petty maakte uiteindelijk dertien langspeelplaten met de Heartbreakers, waarvan "Hypnotic Eye" uit 2014 de meest recente was. De rockster verkocht tijdens zijn leven meer dan 80 miljoen albums.

 

Dinsdag 03 oktober 2017 - 07:37

Meer nieuws:

© 2024 Rock FM online, alle rechten voorbehouden. Ontworpen en ontwikkeld door movemedia.