Nieuws

Mark E. Smith van The Fall overleden

De legendarische Britse cultband The Fall is onthoofd. De charismatische frontman MARK E. SMITH is op 25 januari op 60-jarige leeftijd overleden. Afgelopen herfst moest de band diverse concerten afblazen wegens zijn gezondheidsproblemen. Zijn laatste concert in Glasgow zat hij in een rolstoel.

De invloedrijke BBC-dj John Peel was één van zijn grootste fans en beveelde The Fall voortdurend aan. Het meest opmerkelijke was de vaak declamerende voordracht van een zanger die nauwelijks verstaanbaar was op een bedje van elektronische punkrock. De hoogdagen van The Fall waren de jaren 80 maar de band bleef uiterst productief en bracht vorig jaar nog een nieuwe cd uit, "New Facts Emerge". De band uit Manchester was zonder twijfel de meest productieve van de voorbij decennia met een oeuvre van zo'n 50 albums ! Er zit veel kaf tussen het koren maar Mark E. Smith was dan ook een snelle veelschrijver van songs zonder opsmuk of productionele foefjes. Echte hits had The Fall niet al was er wel enig succes met de Kinks-cover 'Victoria', 'There's A Ghost In My House', 'Free Range' en de ontregelde discokraker 'Lost In Music' van Sister Sledge.

Het ontbreken van grote hits was net de kracht van The Fall. Hun invloed in muzikantenkringen was niet gering. James Murphy van LCD Soundsystem is een grote fan maar ook bands als Sonic Youth, Pavement, Sleaford Mods en Shame zouden zonder The Fall anders klinken.

Afbeeldingsresultaten voor mark e smith - the fall

Donderdag 25 januari 2018 - 01:03

Meer nieuws:

© 2019 Rock FM online, alle rechten voorbehouden. Ontworpen en ontwikkeld door movemedia.