Agenda

Violent Femmes - AB - Brussel

donderdag 19 juni 2014 om 20:30 uur

Het Amerikaanse trio VIOLENT FEMMES ontstond in het begin van de jaren tachtig. In 1986, na drie platen, besloten de heren er mee op te houden om elk een solocarrière na te jagen. Maar eind 1988 was het trio opnieuw een feit en hield het nog eens tien jaar uit, zij het met een wisseling in de bezetting, totdat een verregaande ruzie over de rechten van een song die gebruikt was in een reclamespot de groep weer uit elkaar deed vallen.

Maar vorig jaar leek alles weer koek en ei en trok Violent Femmes opnieuw naar het podium. En nu komen ze nog eens naar België, acht jaar na hun vorige passage in ons land. Op 19 juni 2014 viert de groep in de Ancienne Belgique in Brussel de éénendertigste verjaardag van hun klassiek geworden debuut.

Het titelloze debuut van Violent Femmes verscheen in 1983. De groep bestond toen uit zanger/gitarist Gordon Gano, bassist Brian Ritchie en drummer Victor DeLorenzo. Naar verluidt werden ze op een straathoek in Milwaukee ontdekt door James Honeyman-Scott van The Pretenders, die die avond daar zouden optreden. Violent Femmes mocht openen met een korte set.

Die eerste plaat van de Violent Femmes was een verzameling rauwe songs met invloeden uit de punk maar ook met een folk toets. Denk aan Gene Vincent, Jonathan Richman of Velvet Underground met een prettig gestoorde attitude. De bezetting van gitaar, bas en drums in combinatie met de drammerige en ook wel wat zeurderige zang van Gano en de koorpartijen van de anderen zorgden voor een tijdloos geluid dat meteen aansloeg. Toen maar ook veel later. De plaat werd zelfs twee keer opnieuw uitgebracht.

Het concert wordt vanavond in ieder geval aangekondigd als "American music met een hoek af". In de bezetting resteren nog Gordon Gano en Brian Ritchie uit de oorspronkelijke Violent Femmes. Bij de reünie van de groep in 2013 was Victor DeLorenzo nog wel de drummer, maar voor de toernee die volgde moest hij de stokjes doorgeven aan Brian Viglione (de drummer van The Dresden Dolls). Aanrader !!!

Meer agenda-items:

© 2024 Rock FM online, alle rechten voorbehouden. Ontworpen en ontwikkeld door movemedia.