Agenda

Santana - Paleis 12 - Brussel

woensdag 1 juli 2015 om 20:30 uur

Gitaarvirtuoos Carlos Santana leerde einde jaren '50 blues en rock 'n' roll spelen in de cafés van het op de Amerkaans-Mexicaanse grens gelegen Tijuana. Toch ligt de roots van SANTANA, zijn band, in de pre-Colombiaanse muziek, en de muziek van de slaven. Hij groeide op in de '60's in San Francisco en speelde zich in de kijker op het befaamde Woodstock festival in 1969. In zijn eentje was hij zowat verantwoordelijk voor de opgang van de zgn. latin rock met een stroom albums en singlehits tot gevolg. Zijn unieke mix van stijlen brengt hem ook in contact met getalenteerde musici als John Coltrane, John McLaughlin, Miles Davis en Herbie Hancock met wie hij in de vroege 70's optrekt. De gouden en platina albums zijn niet bij te houden en wie 's mans albums uit die periode beluistert zal weinig zwakke momenten ontdekken. Halfweg de jaren '80 komt de klad erin met enkele wisselvallige platen. We kunnen ze ook toeschrijven aan zijn toenemende belangstelling voor het geloof aan de zelf-transcenderende goeroe Sri Chinmoy die hem daarvoor ook al inspireerde om aan zijn naam Devadip toe te voegen. 

De latin rock was in de jaren '80 en '90 uiteraard niet meer zo hip maar plots stond supercarlos weer in het midden van de schijnwerpers met het album "Supernatural" (1999), een cd die bol staat van de toen nog jonge artiesten Wyclef Jean, Everlast, Lauryn Hill, Dave Matthews, Rob Thomas en Eagle-Eye Cherry. Zijn betrokkenheid bij de jonge generatie muziekmakers maakt hem opnieuw hip en het album en de bijhorende singles verpulveren alle voorgaande verkooprecords en dat resulteert ook nog eens in 9 Grammy Awards. In 2002 pakt Carlos het op dezelfde manier aan voor het album "Shaham" dat opnieuw een verkoopsucces wordt. Ook de daaropvolgende jaren blijft hij opmerkelijk succesvol.

Na meer dan veertig jaar en bijna evenveel albums heeft Santana wereldwijd al meer dan 100 miljoen albums verkocht en speelde hij al voor meer dan 100 miljoen fans. Hij is dan ook verdiend 15de in de Rolling Stone-lijst van de '100 Beste Gitaristen Aller Tijden'. In 2009 ontving hij ook de Billboard Latin Music Award voor Lifetime Achievement.

In 2010 was hij het laatst in ons land in het Antwerpse Sportpaleis. Toen kwam hij de cd "Guitar Heaven :The Greatest Guitar Classics Of All Time" voorstellen. Een album dat bulkt van de grote klassiekers uit de classic rock-geschiedenis met op elk nummer een gastzanger(es). Muziekliefhebbers gaan bij het zien van de tracklisting zonder twijfel spontaan vreugdedansjes maken. Zo kan je op dit album o.a. 'Whole Lotta Love' met Chris Cornell horen alsook 'Can’t You Hear Me Knockin' met Scott Weiland, 'Dance The Night Away' met Pat Monahan, 'Smoke On The Water' met Jacoby Shaddix, 'Back In Black' met rapper Nas, 'Little Wing' met Joe Cocker en 'Riders On The Storm' met Chester Bennington en Ray Manzarek. 

Vanvond komt Santana evenwel zijn jongste album "Corazon" (2014) voorstellen. Ook op die plaat volop guests zoals Wayne Shorter, Ziggy Marley, Gloria Estefan en Los Fabulosos Cadillacs.

Uiteraard mag je vanavond ook een pak hits uit zijn 4 decennia bestrijkende carrière verwachten.  En vergeet je luchtgitaar niet !

Meer agenda-items:

© 2024 Rock FM online, alle rechten voorbehouden. Ontworpen en ontwikkeld door movemedia.