Agenda

The Pretty Things - Spirit of 66 - Verviers

woensdag 9 december 2015 om 20:30 uur

Van alle Britse bands gelden THE PRETTY THINGS als de meest barbaarse. De band werd in 1963 opgericht en bracht al vanaf het prille begin garagerock met als vroege classics de singles 'Rosalyn' en 'Don't Bring Me Down' (beide 1964). Meerdere singles volgen :  'Honey I Need' (1965), 'Cry To Me' (1965), 'Midnight To Six Man' (1965), en 'Come See Me' (1966) met de op b-kant '£.S.D.' waar ze als één van de eersten de aanzetten tot psychedelische punk laten horen. Inderdaad, The Pretty Things worden eigenlijk een punkband avant-la-lettre genoemd mede vanwege de immer vreselijk verkouden lijkende stem van zanger Phil May waardoor hij wel kan doorgaan voor de ideale punkzanger. Vanaf 1967 zwenken ze een andere richting uit en blijkt het psychedelische aspect meer op de voorgrond te komen. Voor het concept-album "S.F. Sorrow" (1967) krijgt de band overal lof toegezwaaid en schrijven geschiedenis in de rockwereld als eerste band met een thema-album. Ook "Parachute" (1970) is nog een prima album maar daarna gaat het creatief snel achteruit. Hoewel ze tot 1973 nooit door Amerika getoerd hebben en er evenmin hits scoorden bouwden ze er via radio en mond-tot-mond reclame een enorme reputatie op waardoor ze hun bestaan nog wat rekken. Maar na hun 8ste album "Savage Eye" (1975) valt het doek.

Begin jaren tachtig is er een herenigde band en maken ze opnieuw een paar albums maar pas sedert de jaren negentig is de band weer actiever. De stem van zanger Phil May is er na al die jaren alleen maar beter op geworden op het nieuwe 12de album "The Sweet Pretty Things (Are In Bed Now, Of Course)" (2015), hun eerste nieuwe plaat in 7 jaar. Het kwintet (3 oudgedienden en 2 jonge krachten) stonden onterecht steeds in de schaduw van The Rolling Stones maar bewijzen meer dan ooit dat er op het schrijven van goeie rocksongs geen leeftijd staat. Daar waar Keith Richards & Mick Jagger met hun band al vele jaren teren op oude successen blijven deze Pretty Things zichzelf telkens opnieuw heruitvinden. Hun nieuwe album is zondermeer één van de betere van 2015. Veel bands uit de sixties die nu nog actief zijn kunnen er een ferme punt aan zuigen. 

Vanavond zal het voornamelijk een nostalgische avond worden voor de fans van garagerock, proto-punk en wilde rhythm & blues maar het nieuwe album zal zonder twijfel terecht een belangrijke plaats en de setlist krijgen. Aanrader !!

Meer agenda-items:

© 2024 Rock FM online, alle rechten voorbehouden. Ontworpen en ontwikkeld door movemedia.