Agenda

Wire - Orangerie Botanique - Brussel

dinsdag 1 december 2015 om 20:30 uur

Al 5 decennia bouwt het artrockinstituut WIRE aan hun oeuvre. De Britse band werd opgericht in 1976 door ex-kunstacademiestudenten Colin Newman en kotgenoot George Gill. Het duo liep niet hoog op met wat er op muzikaal vlak in Londen gebeurde, hun inspiratiebronnen wonen immers in New York : Velvet Underground, Patti Smith, The Modern Lovers en The Ramones Bruce Gilbert (gitaar), Graham Lewis (bas) en Robert Gotobed (drums) worden er bij gehaald, en de eerste Wire line-up is een feit. Na een rampzalige Londense show in de Roxy Club zet de band George Gill wegens artistieke meningsverschillen aan de deur en begint Wire als gek nieuwe nummers te schrijven. Twee maanden na het debacle in de Roxy Club krijgt Wire dan toch een tweede kans in Londen. Het publiek is nog steeds niet onder de indruk, maar de groep valt in de smaak bij Mike Thorne van EMI.  Thorne besluit zich over hen te ontfermen en versiert een deal met Harvest, het label waar EMI haar minder toegankelijke acts parkeerde. Hun eerste 3 albums bevatten stuk voor stuk eigenzinnige en grimmige songs die het snijveld van punk, rock, avant garde, new wave en elektronica aandoen. Klassiekers die niet altijd gemakkelijk te verteren zijn maar als redelijk essentieel gelden. Zeker hun intellectuele debuutplaat "Pink Flag" (1977) kent een claustrofobische intensiteit zonder voorgaande. Maar liefst 21 songs passeren in amper 35 minuten de revue. Ze handelen over politiek, seksuele paranoia en de Britse media. De postpunkscene wist het album pas vele jaren later te waarderen. 

Tussen 1981 en 1985 waren de bandleden vooral solo bezig of met andere projecten. Eind jaren 80 staan ze plots weer in de belangstelling met de prachtige single 'Eardum Buzz'. Toen al werd duidelijk dat de band vooral nog aan de slag wilde met electronica. In de jaren 90 werd het relatief stil maar de leden bleven wel muzikaal actief in zijprojecten. Pas in 2002 werden we opgeschrikt door de felle gitaargedreven mini-albums "Read And Burn 1" en "Read And Burn 2" gevolgd door het al even explosieve en venijnige album "Send". De electronica was blijkbaar helemaal naar het achterplan verdwenen. "Album Object 47" (2008) was een tegenvaller en ook met de halfgeslaagde studio cd "Red Barket Tree" (2011) vielen ze net iets te vaak in herhaling. 

Wire hebben hun plek in de geschiedenisboeken echter al lang veroverd en het is vooral leuk dat de grijsaards er toch nog werk van maken om nieuwe albums te maken. Na "Change Become Us" (2013) stellen ze vanavond vooral hun jongste prima cd "Wire" voor. Aanrader !!

Meer agenda-items:

© 2024 Rock FM online, alle rechten voorbehouden. Ontworpen en ontwikkeld door movemedia.