Nieuws

Sham 69 verliest stichter en gitarist Neil Harris

Het hiernamaals heeft in deze eerste maand van 2018 al heel wat zangers en muzikanten mogen ontvangen. Op de valreep werd Tante Terry nog haar aardse bestaan ontnomen maar ook NEIL HARRIS, stichter en gitarist van punkband Sham 69 werd hierboven alsnog ontboden. Hij is in de nacht van zondag op maandag gestorven in zijn slaap na een lange strijd tegen kanker. Hij was 63 jaar oud.

De anarchistische punkrock van de Britse band Sham 69 was er al midden de jaren zeventig toen bands als The Sex Pistols, The Stranglers of The Clash nog niet eens waren opgericht. Neil Harris speelde maar 4 jaar bij de band maar schreef wel geschiedenis met o.a. het onsterfelijke 'If The Kids Are United' (1978), een oproep aan rivaliserende jeugdbendes binnen de arbeidersklasse om zich te verenigen in een strijd tegen de machthebbers. Extreemrechts deed toen ook een poging om Sham 69 onder te brengen in de beruchte Oi!-punkscene maar de band zag het niet zitten om vaandeldragers te worden van hun gedachtegoed.

Eind jaren 70 verliet Neil de band en werd opgevolgd door Dave Parsons die de band na een split van 7 jaar in 1987 terug bijeen bracht. In de lente van 2011 verliet hij de toenmalige line-up om een maand later samen met Jimmy Pursey, Dave Parsons en Dave Tregunna een nieuwe Sham 69 op te richten. Ondertussen was Harris terug bij de overblijvers gekomen wat resulteerde in twee Sham 69's ! De ene kreeg als ondertitel "original 1977 line-up" en de andere met Neil Harris droeg de naam van de zanger als ondertitel, "Tim V". Deze kids waren wat ouder geworden en ook al lang niet meer verenigd.

Sham 69 scoorden 6 top 20 singles in de Britse charts en brachten 14 albums uit.

 

 

 

 

 

Dinsdag 30 januari 2018 - 18:17

Meer nieuws:

© 2019 Rock FM online, alle rechten voorbehouden. Ontworpen en ontwikkeld door movemedia.