Nieuws

John Wetton overleden

De Britse rockzanger JOHN WETTON is dinsdagochtend 31 januari 2017 in zijn slaap overleden aan kanker. Midden jaren zestig had hij zich toegelegd op zowel bas als zang en speelde in The Corvettes, The Palmer-James Group, Tetrad, Splinter, Ginger Man vooraleer toe te treden tot jazzrockband Mogul Thrash en daarna bij progressieve bluesrockband Family. In 1973 mag hij basgitaar spelen op de eerste soloplaat van Brian Eno, "Here Come The Warm Jets".

In 1974 werd Wetton ingehuurd door gitarist Robert Fripp, voor zijn band King Crimson. Wetton speelde op de avontuurlijke langspeelplaten "Lark's Tongues In Aspic" (1973), "Red" (1974) en "Starless And Bible Black" (1974), waarop hij de zang verzorgt bij o.a. de klassieker 'Starless', een van de mooiste songs ut de rijke catalogus van het invloedrijke King Crimson, met bovendien door Wetton geschreven teksten. Heel af en toe ook te horen op dit radiostation.

Na het einde van King Crimson mag hij aantreden bij Uriah Heep en is hij te horen op de elpee "Return To Fantasy" (1975). Na die klus gaat hij op tournee met Roxy Music en is hij te horen op de live-elpee "Viva! Roxy Music" en nadien op songs van zanger Bryan Ferry.

In 1977 is het tijd voor een eigen band UK, met Bill Bruford (King Crimson, Yes), Allan Holdsworth (Soft Machine, Gong) en Eddie Jobson (Curved Air, Roxy Music, Frank Zappa). Met UK brengt hij twee briljante fusion en progressieve rockalbums uit en scoort onverwacht een hit met 'Rendez-vous 6:02' (1979). Na het uiteenvallen van UK brengt John Wetton begin jaren tachtig zijn eerste soloalbum uit en speelt daarnaast een blauwe maandag in de band Wishbone Ash.

De jaren tachtig staan vooral in het teken van Asia, de aor-band met Steve Howe (Yes), Carl Palmer (Emerson, Lake & Palmer) en Geoff Downes (Yes). De hitsingle 'Heat Of The Moment' (1982) is de aanzet voor diverse gesmaakte albums en hits. John Wetton brengt met zijn heldere lichthese stem en innovatieve basspel ook tal van schitterende soloplaten uit waarop een keur aan bekende muzikanten meespelen. Op "Battle Lines" (1994) zijn dat onder andere Robert Fripp (King Crimson) en Steve Lukather (Toto).

Vanaf 1999 maakte Wetton, samen met Carl Palmer, John Young en Dave Kilminster, deel uit van de band Qango. De groep geeft een aantal concerten in het Verenigd Koninkrijk en brengt in 2000 een live-album getiteld "Live In The Hood" uit. Wetton zou daarna samen met Asia-toetsenist Geoff Downes de band iCon vormen, gevolgd door een reünie van de oorspronkelijke line-up van Asia (Wetton, Downes, Howe en Palmer) in 2006.

In 2013 is Wetton te horen als gastmuzikant op het album "Grandine Il Vento" van Renaissance, een band waarmee Wetton 42 jaar eerder al op het podium had gestaan. Opmerkelijk was John Wettons bijdrage aan de cd "The Theory of Everything" (2013) van het Nederlandse rockoperaproject Ayreon, van de Nederlandse gitarist Arjen Lucassen.

De jongste jaren was John Wetton ook vaak aan de slag bij Genesis Revisited, de Genesis-incarnatie van gitarist Steve Hackett.

Enkele jaren geleden werd kanker bij John vastgesteld en om die reden werd een tournee met Asia uitgesteld. Hij leek aan de beterhand en een nieuwe tour met de band stond gepland voor maart dit jaar. Afgelopen januari moest hij evenwel opnieuw chemotherapie ondergaan en nu blijkt hij definitief de strijd verloren te hebben.

John Wetton

 

Woensdag 01 februari 2017 - 08:07

Meer nieuws:

© 2017 Rock FM online, alle rechten voorbehouden. Ontworpen en ontwikkeld door movemedia.