Nieuws

Rock 'n Roll pionier Chuck Berry overleden

Eén van de grondleggers van de rock 'n roll is overleden. CHUCK BERRY stierf op 90 jarige leeftijd en is bevestigd door de politie van St. Charles in de Amerikaanse staat Missouri.

Al op jonge leeftijd kreeg Berry interesse in de muziek en gaf hij zijn eerste optreden op Sumner High School. Gedurende zijn schooltijd zat hij van 1944 tot 1947 vanwege een gewapende overval in de gevangenis. Na zijn vrijlating trouwde hij en werkte hij in een autofabriek. Begin 1953, beïnvloed door gitaristen als T-Bone Walker, begon Berry ’s avonds met optreden met het Johnnie Johnson Trio. Zijn doorbraak kwam toen hij in mei 1995 naar Chicago afreisde en aldaar Muddy Waters ontmoette. Waters gaf hem de hint om contact op te nemen met Leonard Chess van Chess Records. Bij dat platenlabel nam Berry zijn eerste single op, 'Maybellene', Berry’s versie van het countrynummer 'Ida Red'. De single ging meer dan 1 miljoen keer over de toonbank en kwam op de eerste plaats in de Billboard Rhythm and Blues charts.

Zijn creatieve piek kwam daarna met zelfgeschreven hits als 'Roll Over Beethoven', 'Johnny B. Goode', 'Come On' en 'Rock 'N Roll Music'. Aan het eind van de jaren ’50 was Chuck Berry uitgegroeid tot een wereldster met diverse hits op zijn naam, een aantal filmrollen en lucratieve tournees. Ook was hij de eigenaar geworden van zijn eigen nachtclub, Berry’s Club Bandstand, gelegen in St. Louis. In januari 1962 verdween Berry opnieuw achter de tralies. Hij zou een 14-jarig meisje over de grens hebben gesmokkeld. Na zijn vrijlating in 1963 scoorde Berry nog een aantal hits, waaronder 'No Particular Place to Go', 'You Never Can Tell' en 'Nadine', al evenaarden ze niet het succes van zijn eerdere hits uit de jaren vijftig.

Hoewel na 'My Ding A Ling' (1972) de hits opdroogden, bleef Berry optreden, en zijn fameuze dansje de Duckwalk demonstreren. Platen maken deed hij ook nog, zij het sporadisch. Vanaf de jaren ’70 stond hij meer bekend als een nostalgic live performer, terende op zijn oude hits met lokale bands van variabele kwaliteit. Zijn eis om contant betaald te worden leidde er toe dat hij in 1979, voor belastingontduiking, voor vier maanden de cel in mocht en zich beschikbaar moest stellen voor dienstverlening aan de gemeenschap.

Zijn invloed op latere artiesten was enorm groot en zijn songs werden van meet af aan vaak gecoverd door de bekendste artiesten waaronder The Beatles, The Rolling Stones, Jimi Hendrix en Status Quo. Hij was zonder twijfel één van de belangrijkste artiesten die de popmuziek heeft grootgebracht. Berry was niet alleen een geweldige gitarist wiens puntige licks een nieuw geluid lieten horen. Hij was ook een pionier waar het tekstschrijven betrof. In zijn liedjes kon hij met enkele woorden de hele belevingswereld van tieners vertolken.

In 1982 werd hij opgenomen in de Nashville Songwriters Hall of Fame en in 1986 was hij één van de eersten die werd opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.

Eind vorig jaar werd er tot ieders verbazing een nieuw album aangekondigd. Dit nog niet verschenen album zou zijn eerste in achtendertig jaar geweest zijn.

Zondag 19 maart 2017 - 09:02

Meer nieuws:

© 2017 Rock FM online, alle rechten voorbehouden. Ontworpen en ontwikkeld door movemedia.