Nieuws

J. Geils overleden

De Amerikaanse muzikant John Warren Geils, die in 1967 The J. Geils Band oprichtte, is op 71-jarige leeftijd overleden. Hij genoot vooral bekendheid onder de naam J. GEILS als zanger en gitarist van The J. Geils Band.

De band begon midden jaren zestig in Worcester als een akoestisch bluestrio bestaande uit John Geils, Danny Klein en Richard Salwitz. Dit trio trad op onder de naam Snoopy and the Sopwith Camels, terwijl Geils studeerde aan het Worcester Polytechnic Institute. In 1967 veranderde de band van muziekstijl. Drummer Stephen Jo Bladd en ex-disc jockey zanger Peter Wolf kwamen erbij, één jaar later ook Seth Justman. The J. Geils Band kreeg in 1971 hun eerste nummer één hit met de live debuutsingle 'First I Look at the Purse'. Hierna scoorden ze meerdere hits in hun thuisland, o.a. met de livetoppers 'Ain't Nothin' But A Houseparty' (1973) en 'Musta Got Lost' (1974).

De band is in de jaren zeventig dan ook een populaire live-act in Amerika. De mix van chicago blues, stokoude rock 'n roll, rhythm & blues en soul zorgt er voor sensationele concerten. De langspelers "Live - Full House" uit 1972 en "Live - Blow Your Face Out" uit 1976 mogen eigenlijk in geen enkele muziekcollectie ontbreken. Eind jaren zeventig raken ze ook in Europa bekend. De sound van The J. Geils Band maakt dan de overstap naar een wat popgerichter publiek die ook hun leuke video's ziet en de band ook internationaal enkele hits oplevert. Vooral 'Centerfold' zit bij ons in het collectief geheugen maar ook met  'Love stinks' en 'Freeze-Frame' wisten ze te scoren.
Peter Wolf, die van 1 augustus 1974 tot zijn scheiding in 1979 getrouwd was met de Amerikaanse actrice Faye Dunaway, verliet de band in 1983 na onenigheid met de andere leden. Hij werd niet vervangen door een nieuw bandlid. In plaats daarvan nam Seth Justman het meeste zangwerk over.

Nadat ze in 1985 meewerkten aan het titelnummer van de horrorfilm Fright Night besloot de band in 1986 te stoppen. The J. Geils Band kende later nog even een heropleving tussen 1999 en 2006. In de tussentijd richtte J. Geils de band Blues Time op en speelde hij in de Blood Street Band. Hij was ook lid van de groep New Guitar Summit.

J. Geils repareerde ook sportwagens en was eigenaar van KTR European Motorsports in Ayer. De man werd dinsdag 11 april in zijn huis in Groton in de Amerikaanse staat Massachusetts teruggevonden. De politie gaat voorlopig uit van een natuurlijke dood.

Not Released (NR)

Woensdag 12 april 2017 - 08:50

Meer nieuws:

© 2017 Rock FM online, alle rechten voorbehouden. Ontworpen en ontwikkeld door movemedia.